En reseguide om San Francisco i USA

San Francisco

 
» Hem    » Hotell i San Francisco      » San Francisco karta     » Om Oss     » Länkar     » Kontakta Oss
Flyg och Boende
   Jämför Flygpriser
   Jämför Hotell

Artiklar
   101 California Street
   345 California Stre...
   555 California Street
   Alcatraz
   Fishermans Wharf
   Golden Gate-bron
   Kabelspårvagnarna
   Lombard Street
   Marin Headlands
   San Francisco City ...
   San Francisco Fakta
   San Francisco Inter...
   San Francisco-Oakla...
   Sport
   The Transamerica Py...

Golden Gate-bron

En av de mest berömda broarna i hela världen är Golden Gate-bron. När den byggdes var den världens längsta hängbro. Bron går över sundet Golden Gate som förbinder San Franciscobukten med Stilla Havet.
 
Bron som stod färdig 1937 är en hängbro och är 2740 meter lång (själva brospannet är 1280 meter). De två pylonerna är 227 meter över vattenytan, och vägbanan är 67 meter över havsytan vid högvatten. Kabeln som vägbanan är upphängd i är nästan en meter i diameter (91 cm).

Bron har sex filer för biltrafik. På morgonen (vardagar) används fyra filer för södergående trafik (in till centrum) och två filer för norrgående trafik. På eftermiddagarna är det tvärtom, fyra filer norrut och två filer söderut. Hastighetsbegränsningen är sedan 1983 45 mph (ca 70 km/h). Tidigare fick man köra i 55 mph över bron, men man har sänkt hastigheten för att minska risken för, och framför allt följderna av, olyckor. Myndigheterna har under många år funderat på möjligheten att installera en flyttbar betongbarriär för att dela isär filerna för norr- och södergående trafik, men projektet är varken beslutat eller färdigt.

Vägen som går på bron har vägnummer US Route 101 och CA 1 (California State Route 1). Det kostar $5 att åka över bron i södergående riktning. Att åka norrut kostar ingenting, likaså är det gratis att cykla och gå över bron.

Externa länkar

Golden Gate-brons officiella hemsida

Allt innehåll på www.san-francisco.se skyddas av upphovsrätten.